KEIKi seminar viis kokku teadlased ja ettevõtjad

Estikole kuuluvas Kagu-Eesti Innovatsioonikeskuses toimunud toiduainete tootmise seminaril Võrus said kokku kohalikud ettevõtjad ning Maaülikooli teadlased.

11.märtsil toimus KEIKis seminar „Teadlaselt ettevõtjale, ettevõtjalt teadlasele“, mis tõi kokku ligi paarkümmend kohalikku ettevõtjat. KEIKi juhi ja seminari korraldaja Anita Hoole sõnul oli ürituse eesmärk pakkuda ettevõtjatele infot selle kohta, kuidas teha teadlastega koostööd ning millised on selleks parimad võimalused.

„Me lähtume eelkõige oma ettevõtjate probleemidest ja nagu näha, siis on põhiline see, et ei osata või ei taheta küsida nendele probleemidele lahendust teadlastelt. Me tahame, et ka siin keskuses (KEIKis) oleks hästi tugevad ja jätkusuutlikud ettevõtted. Aga kui see kitsaskoht on lahendamata, tekivad kohe tootepõhised probleemid. Algfaasis mõeldakse küll, et milline see toode võiks olla ja millist tehnoloogiat kasutada, aga tegelikult peaks selline tegevus olema pidev,“ rääkis Anita.

Seminaril astusid üles Maaülikooli rektor Mait Klaassen, toiduteaduste ja toiduainete tehnoloogia õppetooli hoidja ja dotsent Ivi Jõudu, põllumajandus- ja keskkonnainstituudi direktor Aret Vooremäe, TÜ Seto Aiad juhataja Margus Timmo ning Uma Mekk toiduvõrgustiku projektijuht Esta Froch.

„Meie eesmärk oli tuua teadus kohapeale – Kagu-Eestisse. Selline teaduse ja ettevõtjate vaheline kahesuunaline liikumine on Tartus ja Tallinnas väga aktiivne. Aga siin piirkonnas tagasihoidlik. Nüüd on meil algus tehtud ja on näha, et on tekkimas mõtteid. Püüame need barjäärid järgmiste kohtumistega maha võtta, et ettevõtjad ikka julgeks teaduse poole pöörduda,“ selgitas Anita veelkord seminari eesmärki.

Seminarile oli registreeritud 23 ettevõtet. „Ma arvan, et see on väga hea tulemus. On palju inimesi, kes mõtlevad, et võiks midagi teha. Miks mitte küsida nõu ja abi teadusasutustelt, et mõtted hakkaks liikuma,“ lisas Anita. Seminar lõppes ühise külaskäiguga Uue Saaluse veinitallu.