SUHVLI avastuskeskuse avamine 31.01.2024

Estiko Gruppi kuuluv Kagu-Eesti Innovatsioonikeskus avas kunagisele Võru mööblivabrikule ja sealsele puidutööstusele pühendatud Suhvli avastuskeskuse.

Kagu-Eesti Innovatsioonikeskuse juhataja Anita Hoole sõnul on Võrumaa puidutööstuse ajalugu ja traditsioonid kiired kaduma, kui neid ei talletata. Just viimast eesmärki püüabki uus avastuskeskus täita.

„Oleme loonud ainulaadse piirkonnaspetsiifilise avastuskeskuse, millega teeme kummarduse kunagises Võru mööblivabrikus tehtud tööle ja tugevdame puiduvaldkonnas tegutsevate väikeettevõtete seost kohaliku tootmispärandiga,“ lausus Hoole.

Avastuskeskuse ekspositsiooni lõi BlueRay OÜ, kes võitis möödunud aastal korraldatud hanke. Hoole sõnul haakus BlueRay pakutud idee enim KEIKi eesmärkidega.

“Ekspositsiooni keskmes on puit ja selle erinevad omadused, kus kaasaegsel ja külastajaid kaasaval viisil tõstetakse esile puidu supervõimed koos disainmõtlemisega. Avastuskeskuse külastaja saab teada puidu füüsikalistest ja keemilistest omadustest, mis on hariv ja silmaringi laiendav ka lastele,“ rääkis Hoole.

„Siin saab võrrelda, katsuda ja nuusutada nii kodumaist kui ka eksootilist puitu,“ kirjeldas Hoole avastuskeskuse ekspositsiooni ja lisas, et puit kui taastuv loodusvara on Kagu-Eesti suurim väärtus.

Avastuskeskuse kõige innovaatilisemaks osaks on valge tühi ruum, kus külastajad saavad kehastuda ise disaineriks ja hakata puutetundlikul ekraanil kavandama virtuaalset elutuba. Tuppa saab paigutada enda äranägemisel sisustuselemente, neid soovi korral ümber tõsta ja nihutada.

Teisel korrusel ootab külastajaid sünergia ala, mille keskmes on ajalooline „rääkiv“ nõupidamislaud. Sünergiaala võimaldab ettevõtjatel pidada mugavates tingimustes kohtumisi ja koolitusi.

Avastuskeskus kannab nime Suhvli, mis on Hoole sõnul võrukeelne sõna ja tähendab sahtlit või laegast, kust leiab alati midagi vaatamisväärset.

Keskuse rajamist kaasrahastati Eesti Euroopa Liidu välispiiri programmist projektiga “Developing an entrepreneurial discovery hub based on the local heritage of furniture industry in Võru“. Keskus läks maksma 323 662 eurot.

Suhvli on avatud E-R 10-15, külastused eelbroneeringuga.